28 Oktober 2009

Bahasa Jiwa Bangsa

Keningau, Rabu, 28 Oktober 2009 - Bersempena dengan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan yang dilancarkan di peringkat kebangsaan baru-baru ini, IPGM Kampus Keningau turut mengadakan satu perhimpunan khas Bulan bahasa yang telah dilaksanakan semalam. Perhimpunan ini telah dikendalikan oleh Jabatan Bahasa Melayu. Perhimpunan ini walaupun dijalankan secara ringkas namun penuh dengan kesantunan adat Melayu dan beberapa persembahan yang mampu meninggalkan memori indah kepada semua penonton.


Ketibaan diiringi oleh sireh junjung dan bunga telur

Perhimpunan dimulakan dengan acara pembuka gelanggang oleh pasukan Dikir Barat Kampus Keningau (gambar bawah). Pasukan ini di bawah pimpinan En. Mohd. Firdaus Abdul Salam.


(gambar atas) Hadirin yang terhibur dengan persembahan yang dipertontonkan

(gambar bawah) Pn. Vasanti menyampaikan ucapan bersempena dengan perhimpunan Khas Bulan Bahasa Kebangsaan peringkat Kampus


(Gambar bawah) Perhimpunan diserikan lagi dengan acara berbalas pantun yang dipengerusikan oleh En. Ibrahim.(gambar atas) Pasukan pemantun wanita-tidak diberi nama oleh pengerusi
(gambar bawah) Pasukan pemantun yang diberi nama Bujang Senang.


(gambar bawah) Severinus Nain penerima anugerah Tunas Bahasa Harapan IPGM Kampus Keningau. TAHNIAH!!!

Persembahan penutupTAHNIAH dan TERIMA KASIH kepada semua yang telah menjayakan perhimpunan Khas ini. Bahasa penyumbang pembangunan bangsa.

1 ulasan:

SHeikh IndRawAn Tengku AzdaL Ibnu PuTEra bOI berkata...

wow..makaceh...sama-sama...mat bcuti..aktifkan dirimu